zondag 15 december 2013

Kleine projecten met groot effect

Een nieuw jaar met nieuwe voornemens
Met het nieuwe jaar in zicht, weten sommigen al wat het goede voornemen voor 2014 wordt: meer sporten, stoppen met roken, afvallen, meer tijd met vrienden en familie doorbrengen enzovoorts. Zelf begin ik niet op 1 januari aan een goed voornemen, maar zo af en toe wanneer ik weer eens bedenk wat ik anders zou willen doen. Die voornemens hebben bij mij meestal te maken met gedragsverandering. En zeg nou zelf, wat is er moeilijker dan je ingesleten patronen te doorbreken en van je nieuwe gedrag, je 'gewone' gedrag te maken? Met dat laatste bedoel ik, dat je dat gedrag ook vertoont als je er niet bewust meer mee bezig bent.

Het is vaak al een enorme drempel om aan iets nieuws te beginnen, maar ben je eenmaal fanatiek begonnen, dan lijkt het soms een hele tijd goed te gaan. Zo goed, dat je na een tijd 'vergeet' dat het nog steeds gaat om nieuw gedrag. Gedurende zo'n proces heb je altijd zwakke momenten. Het kan helaas lange tijd duren voordat je oude gedrag niet meer de kop opduikt op zulke momenten. Heb je heel lang niet gesport en ben je inmiddels al een paar maanden twee keer in de week in de sportschool te vinden? Dan kan het zomaar gebeuren dat je na drie weken vakantie terugkomt en eigenlijk geen zin meer hebt om het sporten weer op te pakken. Gelukkig slijt dat nieuwe gedrag er na een hele tijd echt wel in, anders hoeven we niet eens te beginnen aan onze goede voornemens. Maar zo lang moet je het dus wel vol zien te houden.

Zelf gebeurt het me met enige regelmaat dat ik iets voorneem, eraan begin, om het vervolgens weer helemaal te laten voor wat het is. Dan kan ik de motivatie die ik in het begin had, niet vasthouden. Frustrerend, maar wat doe je eraan?

Kleine projecten
Wat dan heel goed kan werken zijn kleine, korte projecten. Zo heb ik eerder geschreven over mijn voornemen om mijn auto in te ruilen voor een kleinere, zuinigere auto. Omdat ik me afvroeg of ik niet zonder auto zou kunnen (maar dan wel met Green Wheels-abonnement), heb ik gewoon een experiment gedaan. Drie weken lang heb ik geleefd alsof mijn auto al verkocht was en ik wel een Green Wheels auto tot mijn beschikking had. Je betaalt dan alleen voor werkelijk verbruik, waar uiteraard wel een hoog prijskaartje aan hangt per km en per uur (geschikt voor mensen die max. zo'n 12.000 km per jaar rijden).
Mijn doel was om het voor een periode lang vol te houden, zodat ik zou weten hoe ik het zou vinden om altijd te moeten fietsen naar werk of met OV bij slecht weer en wat het me aan kosten zou besparen om geen eigen auto te bezitten. Om een lang verhaal kort te maken: Ik heb na 3 weken geconstateerd ik niet veel goedkoper uit zou zijn met een Green Wheels abonnement dan met een kleinere, zuinige auto. Ik weet voor mezelf dus dat ik een mijn auto inruil voor een kleinere.

Maar de echte winst van het experiment zit in het dagelijks fietsen wat ik toen wel moest doen. Ik vind het nu fijn om te fietsen naar mijn werk. Dat terwijl ik van tevoren al het voornemen had om 1 keer in de week te fietsen naar mijn werk. Dat leek me laagdrempelig, maar eerlijk gezegd vond ik dat toch lastig. Eens in de week was voor mij te weinig om het gevoel kwijt te raken dat het met de auto toch wel veel makkelijker is.
Maar doordat gedurende het experiment vier keer in de week fietste, was ik over die drempel heen en ervaarde ik ook de positieve kanten ervan: ik voelde me fitter en ik was iedere dag een uur in de buitenlucht en dat deed me goed.
Nu fiets ik weliswaar niet meer 4 dagen in de week, maar toch zeker 2 of 3 dagen. Gewoon omdat ik het prettig vind. Dat noem ik winst.

Project 333
Onlangs attendeerde een vriendin mij op Project 333. Het motto is: dress with less. Je selecteert 33 items uit je garderobe. De rest pak je in, want vervolgens doe je het 3 maanden van die geselecteerde items. Ook accessoires behoren daartoe, maar noodzakelijke items tel je niet mee, zoals sportkleding, pyjama, je trouwring die je altijd om houdt etc. Doel van het project? Ik denk het ervaren van het leven met minder. Het is absoluut niet de insteek om het jezelf moeilijk te maken. Dus versleten of kapotte items vervang je gewoon. Maar als je voor dit seizoen een berg kleding drie maanden niet hebt gedragen en een deel ervan ook de volgende jaren niet zou selecteren, heb je die dan nog nodig?

Het heeft me verbaasd hoe alleen al het beginnen aan dit project mij al een andere kijk op mijn garderobe heeft gegeven. Toen ik aan mijn selectie begon kon ik meteen een zak vullen met kleding die ik niet nodig heb. Dat terwijl ik mijn kast onlangs nog heb opgeruimd en oude kleding heb weggedaan.
Het simpele feit dat je door de beperkte selectie die je mag maken, moeite doet om kritischer naar je garderobe te kijken, zet in gang dat je gaat voor een goede balans qua items, maar ook voor kwaliteit en het selecteren van je favoriete items die ook nog goed te combineren zijn. Het is weer een stap in het ontrommelen en motiveert me om ook op andere vlakken kritischer te kijken naar mijn bezittingen.

En voor mij werkt het gewoon prettig dat het gaat om korte periodes en het is geen strikt doel op zich.  Maar de effecten ervan, die heb je eigenlijk al vanaf de aanvang van het project.

Voor wie geïnteresseerd is: www.theproject333.com


1 opmerking:

  1. Kom toevallig op je blog terecht.. leest leuk..
    Project 333...ik ga er eens wat meer over lezen!

    BeantwoordenVerwijderen